maandag 31 december 2012

Oma's oliebollen


Ik gebruik altijd het recept uit het oude kookboek van mijn moeder uit 1940. Ik heb er alleen de sukade uitgelaten en iets meer rozijnen en appel gebruikt.

De hele familie vindt ze erg lekker, meestal bak ik een dubbele hoeveelheid. Maar dit jaar is de griep langs gekomen en valt het familiebezoek in het water

500 gram bloem, de allergoedkoopste is goed
30 gram verse gist of zakje droge gist
halve liter lauwe melk
125 gram krenten
125 gram  rozijnen
1 goudrenet om in kleine snippers door het beslag te doen
In het recept staat nog 100 gram sukade, dat hebben wij geschrapt
Lepel suiker of honing
Evt  citroenaroma of kaneel of vanillesuiker voor wat meer aroma
Iets zout
Frituurolie

Gebruik nieuwe frituurolie. De oude kan je inleveren in de meeste supermarkten. Eventueel op de composthoop, maar nooit in het riool

De gist oplossen in lauwe melk met iets suiker of honing. Een beslag maken van de bloem, met iets zout de lauwe melk met gist. Goed mengen met mixer of pollepel. Een uur of langer laten rijzen. De beslagkom kun je daarvoor  in een teiltje lauw water zetten. Krenten en rozijnen goed wassen, de appel snipperen en door het beslag mengen.
Nog een half uurtje laten rijzen.
Dan de frituurolie verwarmen tot 175 graden. Je kan beginnen met 2 proefoliebollen om te kijken hoe lang het duurt. Meestal 4 tot 5 minuten en halverwege omdraaien.
Dan 5 oliebollen per keer.De oliebollen vormen tussen 2 eetlepels en dan in de olie laten glijden Laten uitlekken voor je ze in de schaal doet. Keukenpapier in de schaal om het aanhangende vet op te vangen.
Bestrooien met poedersuiker.
De hoeveelheid is ruim genoeg voor 4 tot 6 personen.
Ik bak ze tegenwoordig onder het afdak, daar hebben we een stopcontact.

Marieke Henselsman had ook een recept in haar blog staan, met een kostprijsberekening. De blogs van haar zijn leuk. Ze heeft nog meer goede suggesties voor oud en nieuw. Je kan haar ook volgen op Twitter.

De  zelfgemaakte  oliebollen zijn niet duur. Op nieuwjaarsdag bak ik meestal patat in de zelfde olie. De olie is nog het duurst. Als je die nog een paar keer hergebruikt vallen de kosten mee
Deeg  met gist krijgt meer samenhang dan de oliebollenmixen met natriumbicarbonaat ( bakpoeder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten