zaterdag 24 januari 2015

Missers


Diepvriestemperaturen en een helikopter in de keuken.

Volgende maand is het 3 jaar geleden dat we het huis wat lieten opknappen. Daar hoorde een bescheiden nieuwe keuken bij. Hier hoorden een koelvriescombinatie, oven en vaatwasser bij. Het waren wel demonstratiemodellen. We kregen daarom flinke korting. Het boekje van de koelvriescombinatie ontbrak, maar dat was toch wel te downloaden op internet.
Ik kon het complete boekje echter niet vinden, wel een soort samenvatting

De laatste tijd had ik het gevoel dat er iets niet deugde, het ontdooien van spullen uit de vriezer duurde wel erg lang,. Ik heb er maar eens een thermometer ingelegd, de temperatuur in de diepvries bleek op poolwaarden - 35 of zo. Nu bleek ik de handleiding wel te kunnen downloaden. En wat bleek: er brandde een oranje lichtje, dat betekende dat de invriesknop aanstond. Ik wist niet eens dat die er was. En ook niet hoelang geleden die knop ingedrukt was.
Dat heeft behoorlijk wat extra energie gekost, onnodig, jammer.
Handleidingen zijn er blijkbaar niet voor niets......

Die zelfde week zette ik op een avond de oven aan. Het leek of er een helikopter startte. Uit en weer aan, zelfde probleem. Stekker er uit en weer er in, zelfde klereherrie. Geen foutcode, alleen herrie. Het boekje erbij. Het probleem stond niet bij de storingen. Op internet zoeken. Een paar meldingen over de ventilator van de whirlpool oven die los zou kunnen zitten. Ik heb nog gekeken met een zaklamp en had het idee om de boel achterin de oven maar los te draaien, maar uiteindelijk durfde ik het toch niet aan. Misschien zou ik meer kapot maken dacht ik.... Dat was fout gedacht bleek later.
De klantenservice van whirlpool gebeld, die konden iemand sturen maar dat zou minimaal 107 en maximaal 175 euro kosten en terplekke afrekenen. Daarna probeerden ze me nog een verlengde garantie te verkopen voor 10 euro per maand, na de reparatie dan. De oven kost nu nieuw 810 euro. Toch maar de monteur laten komen en de garantie afgewimpeld.
Hij was snel klaar,de ovenachterwand eruit. Er bleek een soort deuk in te zitten waardoor de ventilator er tegen aankwam . Het uitdeuken was zo gepiept. Het was onze schuld. Een ovenschaal te hard doorgeduwd bij het dichtdoen van de oven. Foutje.....
Ik heb meegekeken en een volgende keer kan ik het zelf. De boutjes zijn eenvoudig los te draaien. De monteur liet mij wel beloven om dan de stroom er af te halen.
Duur foutje....ik moest wel 107 euro betalen, zijnde de voorrijdkosten en een minimale afspraaktijd

Er gaat ook wel eens iets goed. Alhoewel het hier over de kapotte wasmachine van vorige week gaat. Wij hadden dus 3 problemen in de keuken in een week...

De wasmachine had een storing, een lettercijfercombinatie gaf aan de dat de storing aan de motor lag. In het verleden vaker een storing gehad, de lettercijfercombinatie gaf dan aan dat het aan de deur lag of aan de pomp of zoiets. Dat kon ik dan zelf verhelpen. De deur er wel eens uit gehad en er opnieuw weer aangeschroefd, pompen losgemaakt etc. Er ook eens een monteur bij gehad en toen lette ik ook goed op wat hij deed. Hij keek mij vreemd aan en zei toen: andere vrouwen maken het dan schoon achter de wasmachine.......
Ja, dat kon ik in mijn zak steken, want het was wel nodig dat schoonmaken. Toch is dat kijken hoe een monteur iets maakt wel iets wat geld oplevert en ik houd van een beetje knutselen en heb wel wat technische aanleg.
Een vroegere collega van mij is een echte techneut en hield zijn wasmachine meer dan 25 jaar aan de praat, met hier en daar voor een paar kwartjes een onderdeel vervangen en dan wel wat uurtjes erin steken natuurlijk. 25 jaar voor een wasmachine in de middenklasse in een gezin met 3 kinderen
Bij mij was het de motor van de wasmachine die het opgaf na 14 jaar. Jaren waarin we nog een druk gezin hadden met een zoon in de horeca met veel en vaak was. Nu een nieuwe gekocht ,weer een AEG, inclusief plaatsing 522 euro van Expert Burgum.  Afschrijving en reparatie 4 euro per maand, en geen 10 zoals ik in het stukje over bufferen geschat had
Maken jullie ook wel zulke dingen mee?
En hoe gaat het dan?
Zijn de reparatiekosten hoog?
Of neem je verlengde garantie?
Of doe je het zelf?
En hebben jullie ook wel zo iets doms als het niet weten van die invriesknop gehad?

6 opmerkingen:

 1. Onze combi vries koel maakte een ratelend geluid. Waarschijnlijk de ventilator. Zelf de binnenwand uit de vriezer gehaald en een stukje van de rotorbladen afgevijld. Deze kwamen tegen het omhulsel. Dit werkte even goed. Toen een nieuwe ventilator ad 3 euro erin en tot nu toe doet ie het prima. Op de site van de koelkast zagen we dat het gehele paneel vervangen zou moeten worden bijna 80 euro. Zolang ie het doet wordt er niets vervangen. Een monteur kan altijd nog gebeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het even kan maak ik het zelf. Met een beetje logisch nadenken kom je vaak al een end. Een keer maakte mijn verwarmingsketel een herrie van jewelste. Ik alles doorgelopen en kwam er na lang zoeken achter dat de druk te laag was en heb toen nog even lang moeten uitvogelen hoe ik het water kon bijvullen. Maar het is me gelukt.
  Gelukkig nog altijd een gebruiksaanwijzing op internet kunnen vinden.
  Een keer heb ik mijn combi-magnetron uit mijn handen laten vallen en dat was niet meer te repareren. Ik kijk ook altijd mee als de ketelmonteur hier voor het onderhoud is. Vinden ze raar, maar ik leer er weer door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Water bijvullen moet vaak wel 2 keer per jaar

   Verwijderen
 3. Gelukkig heb ik een man die erg handig is en zelf probeer ik ook altijd eerst uit te dokteren wat er aan de hand kan zijn. En dat scheelt toch een boel centen!

  Of er op mijn vriezer ook zo'n knopje zit weet ik niet: ik zal straks eens kijken!

  BeantwoordenVerwijderen