woensdag 26 november 2014

Ramp in de regio
Pasana failliet. 

Een ziekenhuis,meerdere verzorg_ en verpleegtehuizen in onze regio van Noord- Oost Friesland zijn erbij betrokken. 260 banen verdwijnen en dat in deze regio. Is er nog iets te redden? Had het voorkomen kunnen worden? Is het echt zo dat de hoogwaardige oogkliniek hier verdwijnt? Iedereen is hier verbijsterd en verdrietig. Moeten de oude mensen uit Ameland nu naar Leeuwarden? Heel ingrijpend is dat. Bijna iedereen in Ameland heeft het druk met horeca of  andere aan toerisme gelieerde activiteitenZij kunnen hun ouders nu niet meer even tussendoor bezoeken. Met de boot etc. ben je een dag onderweg.
De gemeente Ameland gaat nu geld in de ouderenzorg steken. Onze gemeentes hier , kunnen dat niet doen omdat ze veel geld gestoken hebben en nog moeten steken in de aanleg van een nieuwe snelweg die Dokkum,Drachten en Leeuwarden met elkaar verbind ( de Centrale As)
Als de gemeentes hier voor een goedkoper tracé gekozen hadden, hadden ze niet hoeven bijdragen en was er meer geld voor andere zaken geweest.
Het wrange is dat juist deze nieuwe snelweg zorgt dat een ambulance met gillende sirene en zwaailicht in 15 minuten van Anjum naar Drachten of Leeuwarden kan en zo een locatie spoedeisende hulp in Dokkum overbodig maakt.
De regio is door de weg in wezen opgeheven
Maar dat geldt niet voor de oudere inwoner zonder auto die is 2 uur en een kwartier onderweg met 3 keer overstappen om in de avond van Anjum naar Leeuwarden  te komen op bezoekuur.

In de verzorg en verpleegtehuizen in de buurt wordt door vrijwilligers veel gedaan. Zij zorgen ervoor dat de zorgbehoevende maatschappelijk nog een beetje mee kan doen. Deze vrijwilligers kunnen niet allemaal zo makkelijk in Leeuwarden of Drachten komen. Het leven verschraalt. Een ontmoetingspunt in het dorp,een plek voor sociale cohesie verdwijnt. En er is al zoveel weg. Geen bibliotheek,geen bank, geen zwembad. De sporthal wankelt etc
260 banen verdwijnen,, en hoe gaat  het dan met de winkels en de horeca?

Ja, hoe moet het nu verder?

De kwetsbaren worden hard getroffen,dat is in ieder geval zeker

5 opmerkingen:

 1. Als burgers hebben wij helemaal niets meer in te brengen. Het enige wat wij mogen doen is betalen. Voor heel veel mensen is het eigen risico amper op te brengen nu moeten de mensen die afhankelijk zijn van de Sionsberg nog meer gaan betalen doordat ze ook nog een worden geconfronteerd met extra reisgeld. De ziekenfondsen hebben veel te veel macht. Ik vind het gewoon schandalig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een ramp in Dokkum e.o. Eerst de babyzorg daar weghalen en nu helemaal niks meer. En dat allemaal door de zorgverzekeraars en hoge pieten die te veel verdienen en de Centrale As. Er zijn veel mensen wel blij met die weg maar als ze dit geweten hadden dan ook nog? Gelukkig heb ik er nu niks meer te maken maar er zijn al zoveel werklozen en dat in zo;n dunbevolkt gebied. Je krijgt nooit weer een baan behalve door te verhuizen. Hopelijk komt er wel een oplossing voor de ouderenzorg want als die ook nog moeten verhuizen zullen er waarschijnlijk veel rouwadvertenties in de LC komen te staan.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal met Janneke eens, het kan niet zo zijn dat de ouderenzorg en de ziekenhuiszorg opgeheven wordt in NO Friesland! Het is al een vergrijsde en economisch zeer zwakke regio en dan de ouderenzorg laten verdwijnen? Absurd! De meeste patiënten van een ziekenhuis zijn ook ouderen, met de ouderdom komen de gebreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Sionsberg blijft open! Weliswaar wordt het aanbod beperkt, maar het ziekenhuis blijft open. Dat lijkt mij goed nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We moeten nog afwachten of dit voorlopige plan om de meeste poliklinieken te behouden en de uitgebreide huisartsenpost erbij doorgaat, het is nog lang niet zeker

  BeantwoordenVerwijderen