donderdag 14 maart 2013

De woekerpolis en "koersplan de weg kwijt"Ongeveer 21 jaar geleden kocht ik een woekerpolis. Dat wist ik natuurlijk niet. Ik dacht een degelijk spaar/beleggingsproduct te kopen. Het was een koersplanovereenkomst bij Aegon.

Het bleek een wolf in schaapskleren te zijn. Er werden torenhoge rendementen beloofd.
Dat  geloofde ik toen al niet, maar naast een spaarpot leek me zo’n koersplan wel een goed idee omdat mijn echtgenoot toen een bedrijf had en daar ging al zoveel spaargeld heen. Ik  wilde ook nog wat overhouden voor mijn pensioen

Omdat je er niet echt bij kon leek me dat wel een mooi appeltje voor de dorst.
Elke maand ging er geld van de rekening voor dit koersplanproduct.
Na een eerste redelijke aangroei ging het in 2001 helemaal fout. Later weer wat herstel en toen weer fout. Ik had geluk dat de ergste dip voorbij was toen koersplan vorig jaar uitkeerde. Maar ik had  geen appeltje bij elkaar gespaard, hooguit een klokhuis. Dat kwam niet alleen door de beurskoersen maar ook doordat Aegon een flink deel van de inleg in eigen zak stak als onkostenvergoeding (11,19 procent)
Gelukkig was er nog geld over nadat we het bedrijf beëindigd hadden, zodat we niet alleen van dit koersplan afhingen. Ook krijg ik nog pensioen.
Ik heb  me vorig jaar aangemeld bij de stichting “koersplan de weg kwijt”. In het weekend kreeg ik een email met een verheugend bericht: De stichting is  in het hoogste beroep na een jarenlange procedure  in het gelijk gesteld. De Hoge Raad moet zich nog uitspreken (weer maanden wachten) maar gaat hoogst waarschijnlijk met deze uitspraak mee."


Dat zal Aegon leren. Wij vinden dat Aegon de mensen opgelicht heeft. Met legiolease was het natuurlijk helemaal verschrikkelijk.
Toen er een prijsvraag was over de naam van de nieuwe toren (’s avonds mooi verlicht) in Leeuwarden van Aegon   heeft mijn  man de naam “De Oplichter’ ingestuurd.
Die naam is  het natuurlijk niet geworden, maar het luchtte toch even op.
Wat betekent deze uitspraak voor degenen die niet bij "koersplan de weg kwijt" zijn aangesloten? Aansluiten bij "de weg kwijt "kan nu niet meer.Maar de andere gedupeerden kunnen hun recht ook gaan halen . Er is ook een stichting die dat gaat doen. Daar kun je je bij aansluiten Het is “Belangenbehartiger ConsumentenClaim”
Bij ConsumentenClaim kunnen nog wel claims worden ingediend. De organisatie probeert mensen er bovendien op attent te maken dat het oordeel van de Hoge Raad waarschijnlijk ook van toepassing zal zijn op andere producten van Aegon die sterk lijken op het Koersplan: het Bonusplan, het Fiscaal Voordeelplan, het Mixplan en het Vermogensplan.

7 opmerkingen:

 1. Legiolease! Vreselijk, praat me er niet van! Als minima stapte ik in Legiolease. Het leek heel aantrekkelijk, die constructie en het zou heel veel opleveren. Het heeft me enorm veel geld gekost, hoeveel, geen idee. Ik had een minimuminkomen, rond bijstandsniveau, dus ik durfde niet mee te doen met de club van gedupeerden die hun recht wilden halen. Hier kun je er meer over lezen op mijn weblog: http://zuinigaan.blogspot.nl/2008/02/oranje-investeringsfonds.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Legiolease was inderdaad niet van Aegon, maar van Dexia. Naar wat een verschrikkelijke oplichters. Aandelen leasen, hoe bedenken ze het! En dat aan de man brengen alsof het een spaarproduct is. Vroeger waren bankmensen betrouwbaar, daar werd je ook op geselecteerd. Later werd alleen geselecteerd op winstmaken en de sector belangrijker maken. Wat dat voor effect op de maatschappij en de mensen had liet hun koud.
  Heel jammer dat het jou zoveel geld gekost heeft. Ik vind het ook heel jammer dat die lui van Dexia niet achter de tralies beland zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees net op wikipedia dat toch Aegon met Legiolease begonnen is. Het is later aan Dexia doorverkocht. Aegon is dus de grote oplichter. Echtgenoot had helemaal gelijk met de naam voor het gebouw.
  Je geld zit dus o.a. In dat gebouw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hele verhaal van de oplichtersbende van Dexia/Legiolease wil ik bij voorkeur heel ver achter mij laten. Bij de gedachte alleen al ga ik zuchten en voel ik me heel zwaar en erg down. Dat ik mij zó heb laten kaalplukken! Nooit, maar dan ook nooit meer steek ik mijn geld in dit soort zaken. Gewoon sparen en hypotheek aflossen is tegenwoordig mijn devies.

   Verwijderen
 4. Inderdaad, gewoon achter je laten. Het wordt weer lente, ook al sneeuwt het hier nog wat. Lekker vuurtje gestookt in de moestuin. Alle takken etc moeten verbrand worden, de wind staat van het dorp af en er zit niemand buiten. Dan wordt het toegestaan hier. Leuk zo'n paasvuurtje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier net zo'n verhaal maar dan met de vertrouwde naam ASR.
  Nooit aan beginnen, als we gewoon op een knullige spaarrekening hadden gezet wat we inmiddels al hebben betaald....pfff en arghh.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewonnen!!!!!!!!!!!!!!!'

  Zie blog van 14 maart.

  Eindelijk na jaren en jaren een einde aan de procedure. Lof voor de mensen van de stichting. De wolf in schaapskleren- Aegon- is flink in haar poten gebeten. Zien wanneer ik het geld binnen krijg. Ik ga een kwart hiervan schenken aan oogzorg aan ontwikkelingslanden. http://www.eyecarefoundation.nl/

  . Op de site van radar staat wat je nog kan doen als je niet bij "koersplan de wegkwijt" bent aangesloten http://www.trosradar.nl/columns/archief/detail/article/hoog-tijd-voor-een-gezellig-ontwoekerdagje/

  BeantwoordenVerwijderen