zondag 14 september 2014

Ga je dat opeten?

Die vraag kreeg ik vanmiddag een paar keer toen ik fietste met dit mooie exemplaar van de reuzenbovist, voetbalgroot, nog mooi wit en 1 kilo zwaar in mijn mandje.
Ja dus, gevonden op de waarschijnlijk laatste bramenpluk. Groeiplaats, een halfzonnig schapenweiland in de Noord-Friese Wouden. Niet een heel bijzondere delicatesse, maar niet slechter dan de champignons uit de winkel. Je kan ze op die manier klaarmaken, dan wel eerst  in blokjes snijden natuurlijk. Het zijn dan wel heel,heel veel blokjes. Je kan er ook een soort schnitzels van maken. Plakken van 1 cm snijden. Wentelen in ei en dan  wentelen in paneermeel met peper, zout en kruiden en dan bakken
Je kan ze met geen enkele andere paddenstoel verwarren als ze een keer ruim de tennisbalgrootte hebben bereikt.
Ik had ook nog genoeg bramen voor 2 potjes jam.

In Polen werd ook eens in mijn mand gekeken door paddenstoelenzoekers. Ik was toen met wat vogelaars in een bos en probeerde paddenstoelen op naam te brengen. Dat is soms best lastig, ook al heb je een goede gids.  Als je het niet weet, dan kun je er een meenemen als er  voldoende staan en het dan thuis proberen uit te zoeken. Ik dacht al dat ik een panteramaniet had gevonden toen er een paar Poolse vrouwen door lichaamstaal {bij de keel grijpen,verstikkende geluiden maken, nee met het vingertje,  bijna op de grondvallen etc} werd duidelijk gemaakt dat de inhoud van mijn mandje niet deugde. Het lukte me niet goed om duidelijk te maken dat ik ze alleen maar wilde determineren. Ik bedankte ze natuurlijk wel, het was eigenlijk heel hilarisch.

Met de reuzenbovist kun je je niet vergissen. Je moet wel de standplaats keuren. Geen wegberm of zoiets, paddenstoelen slaan makkelijk zware metalen op.

Doen jullie weleens aan wildpluk? Eten jullie wel eens wat uit de natuur?

7 opmerkingen:

 1. .....heel veel maar het moet wel wat hogerop groeien! We mochten als kind ook nooit de laagste bramen en frambozen plukken want daar kon wel een hond op gepiest hebben! Dat zit er na 60 jaren nog steeds goed in ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi, dan hen ik nog wat te plukken,ik ga wel bukken. Wassen en als ik er geen jam van maak toch in ieder geval even de kook erover ivm risico op vosselintworm en andere ziekteverwekkers. Het risico is overigens klein

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hen = heb, dat heb je met zo'n klein schermpje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik gebruik vlierbessenbloesem, vlierbessen,bosbessen , bramen, paardenbloemen, rozenbottels, paardenbloemblad en zevenblad. wel let ik er op dat ik niet bij een weg pluk of bij een honden uitlaatplek of waar veel katten lopen en natuurlijk alles goed wassen voor consumptie.paddenstoelen daar waag ik me maar niet aan. een vergissing is snel gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook... ik pluk graag bramen, frambozen, bessen, appels, rozenbottels, brandnetels, vrouwenmantel... Paddestoelen daar waag ik me nog niet aan. Hier in Noorwegen worden wel cursussen gegeven. En op school leren kinderen over paddestoelen.
  Lol om de poolse vrouwtjes :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hjortron zijn ook erg lekker. Die gele bramen. Vissen jullie ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. There's shocking news in the sports betting industry.

  It's been said that any bettor must watch this,

  Watch this now or quit betting on sports...

  Sports Cash System - Robotic Sports Betting Software.

  BeantwoordenVerwijderen