dinsdag 5 maart 2013

Er is er een jarig, hoera, hoera!


Verjaardagen heb je in soorten.
 De kinderverjaardagen, verjaardagen van diverse familieleden,van schoonmoeder ( niet meer), verjaardagen van vrienden en vriendinnen,verjaardagen in de winter, in de zomer, die van je partner, die van jezelf. Mijn echtgenoot is 65 geworden. Zijn 64e hebben we tegen de gewoonte in buiten de deur gevierd. Dat moest wel want we hadden toen geen woonkamer en keuken. Ja die hadden we wel, maar we waren aan het renoveren. Dat betekende een maand kamperen beneden. We hebben toen een zaaltje gehuurd bij zoonlief. Aangezien zijn zaak net een maand open was hebben we er een informeel openingsfeest voor ons eigen kringetje van gemaakt.
Nu kunnen we het weer gewoon thuis vieren. Door de jaren heen heb ik een zeker strijdplan voor verjaardagen gemaakt. Onze familie en vrienden wonen niet allemaal in de buurt. Degenen die binnen 2 uur rijden wonen komen op verjaardag. We vieren verjaardagen daarom op zondag. Met degenen die nog verder wonen of dan niet kunnen maken we andere afspraken
Verder komen er ook mensen die vlakbij wonen. Meestal komen er ongeveer 20 mensen. Deze keer wilde het smartlappenkoor van echtgenoot ook komen, maar daar zijn we niet aan begonnen. Die krijgen de volgende repetitie wel een extra consumptie. Anders werd het onbeheersbaar.

Om het wat flexibel te houden geef ik in de uitnodiging een begintijd aan ( vanaf 11.00 uur is het huis open) en een eindtijd. ( 19.30 uur ) Mensen  uit de buurt komen dan bijv alleen in de ochtend, of juist later op de middag zodat ze nog kunnen combineren met een andere afspraak. De mensen van ver moeten goed te eten hebben. En toch liefst alles relaxt en ook niet te duur en ook niet echt ongezond. En nog tijd om op te ruimen

Op vrijdag worden de boodschappen gedaan. Rode wijn 5 flessen, witte wijn 2 flessen, bier 6 blikken , sinaasappelsap 4 pakken , 3 flessen rivella, koffie, thee, koffiemelk. We maken een planning voor 25 mensen inclusief onszelf. Spullen voor de soep en salade, brood, crackers, vis, salami. kaas, fruit en pinda's. Dat kan prima bij de Aldi, op de rivella na dan. Totaal voor ongeveer 50 euro bovenop de weekendboodschappen. Op de zomerverjaardag van mijzelf is het vooral witte wijn en veel minder rode wijn.en meer bier. Iets sterkers dan wijn schenken wij niet.

Zaterdag soep koken ( linzensoep- 6 liter) salades (pastasalade   http://www.smulweb.nl/recepten/942258/Pastasalade-met-pesto en fruitsalade) maken, vlaai bakken, brood bakken
Zondagmorgen nog een verse appelplaatkoek bakken
Tussen 11 en 13 uur dan voornamelijk koffie of thee met iets erbij. En nog wat ander drinken. Dan komt de hongerige familie binnen vallen, dan soep met brood en divers beleg. Dan even opruimen. Dan weer thee of koffie met iets er bij. Vanaf vier uur diverse salades en divers drinken op tafel met crackers, brood vis kaas etc.( zelfbediening). Voor de hongerigen is er om 18.30 uur nog weer soep met tosti's uit de oven  http://www.keukenliefde.nl/simpel-maar-oh-zo-lekkere-kaastosti  Ook wordt er dan weer nieuwe koffie en thee gezet.
Om 19.00 uur was de rode wijn op ( 5 flessen Merlot) ach dan toch maar koffie...
Het was gezellig en natuurlijk was ik wel moe na afloop, maar ik had er ook echt van kunnen genieten
Mijn verjaardag is midden in de zomer, helaas niet altijd mooi weer en ook altijd veel mensen op vakantie. Maar als het even kan maken we er een soort tuinfeest van. We steken de barbecue dan ook aan rond 18.00 uur.
De kinderverjaardagen vierden we vroeger ook meestal thuis. De oudste is in april jarig en dan kan je vaak lekker buiten spelen. Bijv een piratenverjaardag. Eerst een piratenmuts vouwen en nog wat verkleedkleren aan.Met diverse oude rommel en planken en kleden een piratenschip bouwen, schatzoeken in de tuin en stokbroodje bakken boven vuurtje. Dan nog een ooglap maken om mee naar huis te nemen. We hebben wel het geluk dat we in een rustige groene buurt wonen aan de rand van het dorp en een ruime tuin hebben.

Met de jongste lag het wat moeilijker, in januari jarig. Poppenkast en verkleden vonden ze leuk, ook wel eens schaatsen op de echte ijsbaan vlakbij ons als het eens echt winter was. Een speurtocht met schat zoeken. Bij de eerste aanwijzing liepen ze al verkeerd. Daarna warme chocolademelk en oliebollen. Later hadden de jongens  een soort DJ clubje met draaitafel etc. Toen hebben we  eens een zaaltje gehuurd in het dorpshuis voor de kinderdisco.
Wat betreft de cadeau's, voor manlief nu  2 boeken, die al een tijd op de verlanglijst stonden en het 3e deel van the killing
Ik heb deze zomer een mooie mussennestkast en een kunstboek gekregen.
Leuk verjaardagen.
Alleen jammer dat je steeds ouder wordt. Ik  zou ook wel eens jarig willen zijn zonder ouder te worden


3 opmerkingen:

  1. Nog van harte gefeliciteerd! Met ouder worden is op zich niets aan de hand, maar dat het lijf ook ouder en krakkemikkiger wordt, dat is minder. Ik wens jullie nog vele jaren in een goede, of in ieder geval redelijke, gezondheid toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg leuk gedaan! Ik wil ook maar al te graag eens jarig zijn zonder ouder te worden! Het gaat al zo snel!

    BeantwoordenVerwijderen