maandag 14 januari 2013

- 50 % en waterproblemen



Afgelopen vrijdag  gepraat met een reisleidster hier in La Palma. In 4 jaar tijd is het aantal toeristen met 50 procent afgenomen. Zij die nog wel komen boeken minder excursies en besteden verder ook minder.
Zij  kan hier waarschijnlijk niet blijven, want ze verdient nu te weinig. In Nederland zal het ook moeilijk worden om werk te vinden, ondanks het feit dat ze  vloeiend Spaans en Duits spreekt, maar met bijstand als bodem heb je nog een bestaan in Nederland.
Hier in la Palma  zijn de uitkeringen heel karig, maar in de familie help je elkaar. Als je hier geen familie hebt dan ben je de klos
Het is te hopen voor la Palma dat het toerisme niet nog verder inzakt. Het is een prachtig eiland met een heerlijk klimaat en vlucht en verblijf zijn heel betaalbaar.
Ik heb een dagtrip bij haar geboekt. Ze heeft veel verteld en laten zien van het eiland.
Zaterdag ben ik naar de markt geweest en heb o.a. nieuwe aardappelen gekocht. Ze kunnen 3 keer per jaar oogsten alles groeit hier geweldig, je kan het bijna horen groeien. Een probleem is de bananenteelt. Deze is hier in het verleden naar toegebracht, maar het eiland droogt er door uit. Om 1 kilo bananen te produceren gebruikt de bananenplant  400 liter water dat is  ruim 5 keer zoveel als nodig is voor het produceren van advocado's en andere landbouwproducten. Maar het omschakelen gaat niet zomaar. En dan te bedenken dat een boer hier maar 16 cent voor een kilo bananen krijgt!
Paprika's , uien, tomaten, courgettes en bonen groeien hier erg goed. Verder erg lekkere kaas hier. Mijn voorkeur is de mixvariant van geiten, schapen en nog wat koemelk een mooi stuk voor 2 ,50 euro.
Druiven wil hier ook, ze maken ook lekkere wijn. Ik weet het uit ervaring!
Verder hebben ze hier een soort oermeel: gofio wat bijv door het pannenkoekenbeslag kan zie bijv.    http://www.nederland.ferien-auf-teneriffa.net/vakantie-tenerife/canarische-keuken-r78.html
Volgend jaar maar weer maar La Palma.  Misschien trekt het toerisme wel weer iets aan. Ik gun het ze hier, het zulke aardige mensen

1 opmerking: