Ik
heb al een tijd niks meer van mij laten horen. Dat komt doordat ik alle vrije
tijd thuis zowat in het broodbakken steek. Verder ben ik ook een paar dagen op pad geweest, maar daar gaat
het nu niet over.
Door
de blogs hier ben ik weer enthousiast geworden voor het bakkers gebeuren.
Broodbakken deed ik vroeger ook wel, maar het was er gewoon een tijd niet van gekomen. Uit Duitsland had ik nog meel meegenomen. Dat kost daar niet veel. Maar het moest nu maar eens op. Ik ben gek op het duitse brood, een dichtere structuur. Om een mooie dichte structuur te krijgen is zuurdesem beter dan gist. Dus eerst een desempje opgezet en lekker vertroeteld. Toen de kookboeken erbij. En internet bijv http://www.wiebaktmee.nl/vaktermen/vaktermen.html En nu is er youtube.. Helemaal te gek wat daar allemaal niet opstaat over broodbakken, zuurdesem etc. bijv http://www.youtube.com/watch?v=mH6SHBXGtQ0&feature=youtube_gdata_player en dan zie je nog 100 filmpjes
Nu was het ook akelig weer, dus wat is er dan leuker om het huis te veranderen in een bakkerij. Koekjes en taart worden we te dik van, maar brood is basisvoedsel.
Het
duitse meel was snel op, het brood was lekker. Toen naar de dichtstbijzijnde molen in Burdaard. Dat is aan de elfstedenroute
tussen Dokkum en Leeuwarden http://www.tollenaarmolenmeel.nl/ Daar heb ik een ruime voorraad van diverse
meelsoorten gekocht en toen kon het feest thuis echt beginnen . Het eerste mengen en
rijzen doe ik in de broodbakmachine, dan
vouwen en kneden op de plank, tweede rijs
in een doek ingepakt in een mandje.
Een half uur voor het bakken de oven en ovenschaal voorverwarmen op 240 graden. Een kwartier
bakken op 240 graden, kwartier op 195, dan oven uit en nog 20 minuten nabakken En allerlei soorten brood maken natuurlijk, met rozijnen, met
sesamzaad etc. Uit
laten dampen, rafels wegsnijden, daar is een liefhebber voor..... en dan netjes snijden
Volgende
week vieren we de verjaardag van manlief met een brunch op zondag. Dit is de
grote oefening
Ik moet zeggen dat een dag dan zomaar voorbij is, geen gezeur over het weer. Tussendoor een ovenschotel en dan weer gezellige bakfilmpjes bekijken
Ik moet zeggen dat een dag dan zomaar voorbij is, geen gezeur over het weer. Tussendoor een ovenschotel en dan weer gezellige bakfilmpjes bekijken
Het
is goedkoop vermaak. Een gewoon brood
kost mij ongeveer 60 cent en wat stroom natuurlijk Behalve het meel van de molen gebruik ik namelijk
ongeveer de helft gewone goedkope bloem. Dan heb ik een brood van ruim een kilo
en daar gaan 15 plakjes uit + wat rafelrandjes voor de hond. Je hebt per dag
ook minder beleg nodig En het is lekker
Ben je dan
niet helemaal bij je verstand als je zoveel tijd besteed aan brood bakken,
terwijl het ook in de winkel te koop is? { dat betekent het: een klap van de
molen krijgen} http://www.dbnl.org/tekst/saveas.php?filename=stoe002nede01_01.pdf&dir=stoe002nede01_01&type=pdf
Ik
vind het fijn, gewoon met basisdingen bezig zijn geeft ook een goed gevoel. Het
huis ruikt lekker Natuurlijk als je
rennen en vliegen moet door de week naar je werk { ik niet meer} dan
lukt het niet, maar in het weekend moet toch lukken? Kinderen vinden het ook leuk. Die van
mij deden vroeger dapper mee met het kook_ en bakgebeuren in het weekend en de
jongste heeft er zijn beroep van gemaakt
Gewoon lekker bezig dus! En met heerlijk resultaat. Geeft veel voldoening toch?
BeantwoordenVerwijderenHet brood ziet er prima uit!
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me heerlijk om hier zo rustig en uitgebreid mee bezig te zijn!
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt